Flexible yoga computer / tablet.

Roskilde “MAD” festival…

Jeg har tænkt mig at spise mig gennem Roskilde…for mig bliver maden lige så stor en del af oplevelsen som musikken….De madboder og madevents som Roskilde Festivalen byder på kan noget ud over de sædvanlige festivalsboder.

Photo credit : Preston Drake Hillyard

Photo credit : Preston Drake Hillyard

Jeg beundre virkelig Roskilde Festivalens syn på økologi og madspild …der er mange festivaller rundt i landet, der burde kigge dem lidt over skuldrene, og tage ved lære….for jeg har dælme ofte tænkt, at det stod sløjt til med maden på sommerens festivaller…og man ender med en slatten pizza slice, der ligner noget der er fejet op fra gulvet og lagt på et stykke pap. Anyway, derfor og fordi jeg elsker god mad vil jeg lige sprede budskabet om den gode mad på Roskilde Festivalen.

dåsen fra Muskelsvindfonden.

Dåsen fra Muskelsvindfonden.

Muskelsvindfonden laver i år dåsemad…og dåsen er der selvfølgelig pant på, så de bliver genbrugt. De har forskellige retter i dåsen hver dag, som f.eks. boller i karry, brændende kærlighed og biksemad. Og overskuddet går naturligvis til Muskelsvindfonden.

Roskilde kræver at alle madboder kan præstere 90 % økologiske råvarer, og at alle har et alternativ til kødretterne. ”De store mængder kød som langes over disken på festivalen står for en betragtelig del af vores samlede CO2-aftryk. Derfor er det vigtigt for os, at sikre en bred variation af boder, og at kunne tilbyde et alternativ til fx oksekød,” fortæller Hans Christian Smed, divisionschef for salg og partnere på Roskilde Festival.

En helt ny mærkningsordning
Roskilde Festival har dog oplevet, at få boder ansøgte om det økologiske spisemærke, da mærket kræver en mængde tid og fleksibilitet, som kan være svær at mønstre når boderne har en levetid på en uge. For at sikre at festivalgæsterne er opmærksomme på bodernes økologiprocent, og for at sikre et ensartet billede af hvor økologiske boderne rent faktisk er, harRoskilde Festival derfor i samarbejde med Fødevarestyrelsen fået udarbejdet sit helt eget økologiske anprisningsmærke.
Med Roskilde Festivals nye mærke bliver økologiprocenten udregnet løbende, og de boder, som lever op til kravet, kan sætte mærket op på boden. Som festivalgæst kan man på den måde følge med i, at boderne lever op til kravet om 90 % økologi. Madbodernes økologiprocent bliver løbende kontrolleret af både Roskilde Festival og Fødevarestyrelsen.
”Der ligger et stort arbejde bag mærket, som bliver et officielt stempel for, at økologiprocenten i hver enkelt bod er i orden. Vores team af frivillige har arbejdet tæt sammen med Fødevarestyrelsen for at lande den her ordning, som gør det nemmere for vores boder at dokumentere det store arbejde, de har lagt i den økologiske omlægning de sidste par år,” fortæller Hans Christian Smed.

Det nye sort indenfor food.

Det leder mig også til en af de nye boder på Roskilde Food Court, nemlig Crick’it. Det er et samarbejde mellem Suhrs Højskole, virksomheden insekt KBH, Danmarks første urbane fårekyllingefarm, Bugging Denmark og kokken Rasmus Leck Fischer. De byder på spiselige insekter….det er det nye sort…Jeg er ikke sikker på jeg er helt fremme i skoene der….men det er noget med at de indeholder masser af protein. Og ikke er nogen synderlig miljøbelastning at frembringe. Jeg skal stadig lige vænne mig til tanken…

crick'it serverer sommersalat med nye danske kartofler i fårekyllinge pesto toppet med ostecreme og syltede grønsager.

crick’it serverer sommersalat med nye danske kartofler i fårekyllinge pesto toppet med ostecreme og syltede grønsager.

Almennyttige formål bliver tilgodeset.

”Mad og drikke på Roskilde Festival skal ikke kun være bæredygtig i en miljømæssig forstand. En af grundpillerne i festivalens lange historie er, at overskuddet fra festivalen doneres til almennyttige formål, og det skal også afspejle sig i vores udvælgelse af boder. Vi har en målsætning om, at over 50 % af overskuddet fra boderne skal gå til almennyttige formål, hvilket formater som food trucks og Food Courten er med til at understøtte,” fortæller Hans Christian Smed.

Blandt de sociale organisationer, du kan finde bag disken hos nogle af festivalens madboder, er:

 • Trampolinhuset: Sister’s Cuisine
  Sisters’ Cuisine i Food Court drives af asylsøgende kvinder fra Trampolinhuset, som nægter at vente passivt i asylcentrene på at få asyl og i stedet har tage sagen i egen hånd og brugt ventetiden til at skabe en meget populær catering service. Madboden, som vil sælge retter fra kvindernes hjemlande, er derfor ikke bare en restaurant – det er et migrationspolitisk projekt.
 • Café Nutid
  Folkekirkens Nødhjælp og Nødhjælpens Ungdom er også på festival med deres Café Nutid, hvor overskuddet går til verdens fattigste. Man finder Café Nutid ved Agora P i publikumscamping, hvor menuen består af både morgenmad og toast.
 • Bak-Op
  Når Bak-Op ikke lige er på festival, er det et socialpædagogisk behandlingstilbud for børn, unge og familier. Organisationen hjælper eksempelvis uledsagede flygtningebørn. I food trucken ved Orange vil man hos Bak-Op kunne smage på krydrede vegetar- og kyllingeretter.
 • Namaste 
  Foreningen ”De himmelske bjergbestigere” kommer godt nok fra det noget flade Rødovre uden for København, men i boden Namaste kan du få en krydret dahl eller samosaer. Overskuddetgår desuden til velgørenhed i Tibet.
namaste laver krydret dahl og samoser, og alt overskud går til Tibet.

Namaste laver krydret dahl og samoser, og alt overskud går til velgørenhed i Tibet.

Dette år øko øl brygget til Roskilde festivallen hedder orange 17, og er fra Jacobsen.

Dette år øko øl brygget til Roskilde festivallen hedder orange 17, og er fra Jacobsen.

Og det er nærmest blevet en tradition at Jacobsen laver en special øl til årets Roskilde festival. Dette års øl har fået navnet ” Orange 17“. I år har de ladet sig inspirerer af Vermont og Maine i USA. Her laver man ufiltreret øl under betegnelsen New England IPA. Derfor får den et lidt grumset look, men en blød let cremet følelse i munden…Smagen er meget frugtig specielt er citrus dominerende, en lys og let øl med en meget frisk smag, jeg kan ret godt lide den.

Lidt fun facts om maden på Roskilde:

 • Mere end én million måltider bliver serveret i madboderne.
 • I 2017 er 90 % af madbodernes råvarer økologiske.
 • Festivalen har i 2017 udviklet sit eget øko-mærke i samarbejde med Fødevarestyrelsen.
 • Alle madboder skal have minimum en vegetarret på menuen.
 • Festivalpladsen rummer cirka 180 salgssteder med mad og drikke.
 • 90 % af de indkøbte råvarer i madboderne er økologisk. I 2016 var målet 75%
 • Festivalens mere end to millioner krus er lavet af bioplast, og efter festivalen omdannes de til biogas og kompost.
Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flexible yoga computer / tablet.