Korkens højborg, Portugal

100% bæredygtig designmateriale – kork.

Rejsen til Portugal er sponsoreret af APCOR, for at udbrede kendskabet til kork og produktionen af materialet.

The cork has been granulated ready to be moulded in forms.

The cork has been granulated ready to be moulded in forms.

Hvad er specielt ved kork

Træerne har behov for meget plads, og megen varme, men kan leve på næringsfattig jord. I disse varme områder forekommer skovbrande hyppigt. Her har korken den evne, at den beskytter træet mod ild, så du vil kunne se korkeg stå tilbage efter en skovbrand. Hvis ikke man lige har skrællet deres bark af, vil de stå tilbage. Denne egenskab er vigtig, når man taler om at bruge kork som isolering, der er mange brande, der kan undgås eller ihverttilfælde minimeres, hvis man bruger kork som isolering.

cork as architectural and insulating exterior material

Cork as architectural and insulating exterior material

Kork som isolering

Vi besøgte en fabrik, hvor de netop laver plader der bruges til isolering. Fordi det er et naturmateriale arbejder det med det klima det er i, materialet er hele tiden levende. Bruger du det som isolering vil det holde på varme eller kulde. Man ser det derfor også ofte som isolering på kølerum. Det tåler både fugt og tørke. Det suger ikke vandet til sig, men skyr vand og holder sig flydende, derfor var svømmebælter i gamle dage lavet af kork.

Fabrikken Amorim er en af verdens førende indenfor kork produktion, og nogle af de mest innovative på området. en stor del af deres produktion er netop disse isoleringsplader, der bruges på facader. 2017-09-26-16-39

I røg og damp

På fabrikken kom vi ud og se hvordan den bæredygtige produktion foregår. Man skal lede længe efter et materiale, der er så naturligt som Kork. Træet bliver “skrællet” hvert 9. år, men får lov at vokse videre, altså får træerne en meget længere levetid. Korkegen kan leve på næringsfattig jord, hvor ikke meget andet kan leve.  Den er dermed med til at bevare et levested for masser af vilde dyr og planter, bl.a. den truede iberiske los.

Når korken er høstet ligger det til tørre i 6-9 måneder før de sorterer og videreforarbejder det på fabrikkerne. Her bliver den granuleret og bagefter kogt. Ved kogning presses 370 grader varm damp ind i korken, og det frigiver et stof, der kaldes “suberin”, dette fungere nærmest som lim og får korken til at hænge sammen igen i de firkantede klodser, som senere bruges som isolering, eller skæres op og bruges til andre formål. Men denne produktion foregår altså uden nogen form for kemiske tilsætningsstoffer.

Here you can see the granulated cork beeing put in the mould and after going though the 370 degrees steam coming out dark brown and shaped like a square.

Here you can see the granulated cork beeing put in the mould and after going though the 370 degrees steam coming out dark brown and shaped like a square.

Alt bliver brugt

Al overskydende korkstøv og rester bruges til at lave energi, så størstedelen af den energi fabrikken bruger kommer fra affaldsprodukter fra produktionen. Man har også fundet ud af at korkstøv suger olie, så ved olieudslip i verdenshavene, kan man anvende korkstøv til at samle det op fra havet. Og så kan man naturligvis bruge det på autoværksteder o.lign.dsc_5247-2

Derudover kan man genanvende al kork, fordi den IKKE indeholder tilsætningsstoffer.

Myter om kork

Mange tror at grunden til at vinpropper idag også kommer i plastik,og som alu skruelåg er at der er mangle på korken, men det er en misforståelse, det er et spørsmål om økonomi, du kan læse lidt facts om det i mit tidligere indlæg her.

Der er megen viden om kork, som ikke når frem til os forbrugere, og det er virkelig ærgerligt. Specielt hvis du gerne vil anvende miljøvenlige materialer i din bolig. Men det er et materiale som mange arkitekter overser, da det hovedsageligt er kendt for vinpropper og 70’er gulvbelægning. (Og jeg kan godt røbe, at jeg HAR korkgulv i mit køkken, og har siden jeg købte lejligheden sagt….”Jeg ved, at det kommer tilbage” og det syntes jeg at det gør NU. Anyway,  jeg ELSKER det…for det varme udtryk det faktisk har, og så er det virkelig behageligt at gå på. Og hey, det er sku’ da vildt, at det stadig ligger der og ser super cool ud….efter så mange år).

my kitchen with the cork flooring that was populare in the 70'ies.

my kitchen with the cork flooring that was populare in the 70’ies.

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Korkens højborg, Portugal