Tips og tricks til maling af møbler

Det oversete naturmateriale – kork

Artikel skrevet i samarbejde med Apcor.

Hvorfor er kork ikke den største ting i boligen lige nu? Alle tendenser siger det skal være bæredygtigt og naturligt … Kork er begge dele… Jeg forstår det ikke, gør du?

Trendspotting

De sidste par måneder har for mit vedkommende stået på indsamling af interiør-og livsstilstendenser. Jeg har rejst til både danske og udenlandske messer for få et samlet billede af tidens vigtigste tendenser primært indenfor interiør, men også med et par afstikkere. Jeg tog nemlig også til Floradecora en messe med blomster, den lå samtidig med Creative WorldPaper World og Christmas World, som alle 3 er messer jeg rigtig gerne besøger fordi de er fulde af inspirerende nyheder indenfor den kreative verden. Alle disse messer er i Frankfurt, hvor også verdens største interiør messe Ambiente finder sted. Der var jeg også nede og hente inspiration….den er så kæmpe stor, og denne gang med mere end 90 danske udstillere, det siger lidt om hvor gode de danske brands er på den internationale scene. Flere af dem havde jeg allerede mødt på Formland, som også er et must når der kan hentes inspiration til fremtidens stylinger.

This and other cork items from the new upcoming brand Design Bite. Their designs are simple with a nordic touch. The production is from Taiwan and the design is made in Denmark.

This and other cork items from the new upcoming brand Design Bite. Their designs are simple with a nordic touch. The production is from Taiwan and the design is made in Denmark.

De begrænsede natur ressourcer

En af de markante tendenser, som ikke kommer bag på nogen i interiørbranchen, er at naturmaterialer bliver vigtigere og mere skattet end tidligere. En af grundene kan være fordi vi alle ved, at det er en ressource der har sine begrænsninger. Med den bevidsthed tænker vi over HVILKE naturmaterialer, der er OK at bruge iforhold til de miljøhensyn vi bør tage idag. For der er også naturmaterialer vi mere eller mindre er ved at have udtømt naturens naturlige lager af. Derimod er materialer som f.eks. bambus, et af de materialer vi ser allermest, da det findes i produktionslandene og det er meget hurtigt voksende. Derfor er det naturligt at bambus vinder frem og overtager en del af de produkter hvor man tidligere ville have brugt træ. Men jeg spørger mig selv, HVORFOR jeg ikke har set mere kork.

This Stool is made by the danish interior brand Oyoy. You can make all kind of 3D shapes in cork. We have seen bathtubs, chairs and a lot of other things made entirely in cork.

This Stool is made by the danish interior brand Oyoy. You can make all kind of 3D shapes in cork. We have seen bathtubs, chairs and a lot of other things made entirely in cork.

Kork – en overset ressource

Den største fordel ved kork produktionen er, at den foregår helt uden brug af kemi. Men det er ikke alt, når du høster korken skal du ikke fælde træet, men blot skrælle det, og så lever det videre og producerer ny kork. I middelhavslandene, hvor man kan finde korkplantagerne, er de noget der går i arv i familien i generationer.  For træerne bliver flere hundrede år gamle, og de giver først kork når de er omkring 25 år, eller måler 70 cm om stammen. Før må man ikke begynde at høste barken, som er korken. Måden det foregår på, er at to mand – en erfaren og en lærling (det tager 2 år at blive lært op) Skræller barken med en kniv af stammen. Første gang er det kun fra jorden og 80 cm op ad stammen du må høste. Det bliver lidt højere næste gang altså om de 7 – 9 år der går til barken igen er kraftig nok til at blive høstet. Men det hele foregår uden at træerne skal fældes, og man arbejder ikke med maskiner, da man er meget nænsom med de værdifulde træer. Har du et træ du af en eller anden grund gerne vil fælde kan det ikke lade sig gøre. Man skal søge om at få lov at fælde disse træer, og der gives sjældent lov til det, medmindre træet er sygt og alligevel vil dø. Det er simpelthen vedtaget ved lov, at disse værdifulde træer skal bestå.

Examples of designs made from left corkis, blomus and Natures Design all seen at Ambiente.

Examples of designs made from Cork. From left corkis, blomus and Natures Design all seen at Ambiente.

the danish kitchenware brand Bodum, has been using cork for a long time, these are some of their new designs.

The danish kitchenware brand Bodum, has been using cork for a long time, these are some of their new designs.

At the trendzone at Paperworld you could see examples of cork paper.

At the trendzone at Paperworld you could see examples of cork paper.

Nytænkning og genbrug

Jeg har også set en del interessante og innovative forsøg på at imiterer naturmaterialer med genbrug af tekstiler, plast og brugt træ. Der bliver eksperimenteret en del med diverse komposit materialer. D.v.s. materialer der bliver lavet af granuleret tekstil, plast, træ eller noget andet, som bliver blandet med en epoxy masse, som er harpiks baseret. Dette får produktet til at hærde op til en hård plade, som du kan bruge som du ville bruge andre plader i møbelindustrien f.eks. I flere tilfælde bliver det rigtig flotte materialer man kan frembringe på en bæredygtig måde. Men dette er jo faktisk hvad man allerede kan med kork, som er 100 % naturligt, du behøver ikke engang nogen form for lim, da korken afgiver en form for harpiks, der fremkommer når det bliver opvarmet til 370 grader, og så presser man pladerne. Man kan sige korken har en porøs overflade som ikke gør det helt muligt at bruge den på samme måde som disse komposit plader. Men du kan bruge dem på næsten samme måde.

Sedacor makes all in cork, you can get cork-leather which you can use as here for uppolstering furnitures. And there is wallpaper made of very thin slices of cork. And the 3 D wallcovering which has a sound absorbing effect.

Sedacor makes all in cork, you can get cork-leather which you can use as here for uppolstering furnitures. And there is wallpaper made of very thin slices of cork. And the 3 D wallcovering which has a sound absorbing effect.

Divina Corkwalls .

Divina Corkwalls .

Korkens gode egenskaber

Det gode ved korken er at den virker isolerende. Det vil sige at den er optimal til isolering af et kølehus eller bare en isspand. Den kan flyde, og vi er da nogen der stadig kan huske de helt gamle korkbælter, som man fik på, når man var på besøg hos mormor og skulle til stranden. De blev afløst af flamingo, og det er faktisk sket med flere ting. F.eks. isolering, som oftest også i dag er flamingo i stedet for kork, som ville have samme effekt, og endnu en ret vigtig, men god egenskab er, at korken er meget længe om at brænde. Så hvis du isolere et hus med kork vil det være brandsikret meget bedre end hvis det er isoleret med flamingo. Faktisk oplever man at efter en skovbrand, står korkegetræerne tilbage, da ilden ikke kan komme igennem barken, mens alle andre træer er væk.

Ice and wine cooler made in cork, seen at Ambiente.

Ice and wine cooler made in cork, seen at Ambiente.

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

2 comments

 • Pia

  Kork er da mega lækkert – jeg havde bare glemt alt om det! I min barndom var der kork alle vegne, og jeg husker det som et helt vidunderligt materiale, blødt og rart at røre ved, og PÆNT. Kork FTW 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • hi…hi…ja, det er lige præcis sådan de fleste har det med kork….at det er gulve fra 80’erne og varmebrikker…men det kan så meget mere…Jeg er glad for du også kan se det….
   Kh Lene

   Siden  ·  Svar på kommentar

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tips og tricks til maling af møbler