DIY - origami birds in sustaniable paper.

Bananatex- det nye bæredygtige materiale.

Dette indlæg er lavet, fordi jeg ikke kan lade være – og QWSTION har introduceret mig til deres helt geniale opfindelse, nemlig et nyt tekstil – bananatex. Jeg har tidligere skrevet om, at jeg mener de nye designs mere ligger i udviklingen af nye bæredygtige materialer end nye former. Og det er netop hvad Qwstion har gjort og lykkedes rigtig godt med. Og så er designet også ret så cool.

Vil du læse mere om nye udviklinger indefor nye materialer så læs med her de-nyeste-boligtrends-2018-2019

The bags are also perfect to pack for a daytrip to the beach.

The bags are also perfect to pack for a daytrip to the beach.

Bananatex kollektionen er næsten for god, til at det kan være sandt!

Ja, jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte…er det med materialet, funktionaliteten eller produktionen…det hele er så gennemtænkt, og så godt…kan jeg sætte 5 stjerner ved alle 3 kategorier, så er det hermed gjort.

FACT: Der bliver brugt en banantræs stamme til en roll pack.

The material is woven in kanvas weaving to make it strong and durable.

The material is woven in canvas weaving to make it strong and durable. Here is the hip punch. The sunglasses are from Monkeyglasses also a sustainable design brand.

Materialet, der giver dig god samvittighed.

Jeg blev sidste år introduceret til bananatex, som er et *kanvas materiale lavet af stammen på et banantræ. (*kanvas er den stærkeste måde at væve garner sammen på. Og den mest simple, hvor trådene krydser hinanden.)  Ofte ser vi at man bruger bladene, og det er også rigtig fint, men de er ikke så stærke som fibrene fra stammen. Så til bananatex bruger de stammen, og et banantræ kan høstes op til 3 gange på et år. De gror vildt i højlandet på Philippinerne. Her er ikke tale om plantager, men vildt voksende banantræer. Der bliver ikke brugt ekstra vand til vanding eller lignende. Når man skærer stammen ned vokser der en ny op, lidt ligesom pil gør herhjemme. På den måde er det rigtig bæredygtigt. Stammerne bliver “stripped down”, d.v.s. først skærer man det yderste lag af og derefter trævler man stammen op i tynde lag. Herefter ligger de i skoven og luft-og soltørrer inden de bliver sorteret og sendt til Taiwan. Her bliver de tynde ark opløst i vand og derefter skåret op i strimler og spundet til Abacá garn, som bliver vævet til metervaren. Dette er allerede nu meget stærkt og holdbart. På indersiden får materialet et lag bivoks, som gør det vandafvisende. Den hvide farve er fibrenes naturlige farve, så den bliver hverken bleget eller farvet.

FACT: Det tager 3 timer at væve materialet til 1 roll pack taske.

I started my 10 days of vacaction with 2 days at the interior fair ambiente in Frankfurt, so I had to pack for 10 days both business and pleasure in this roll pack from Qwstion.

I started my 10 days of vacation with 2 days at the interior fair Ambiente in Frankfurt, so I had to pack for 10 days both business and pleasure in this roll pack and hip punch from Qwstion.

What do we really need ?

Det spørgsmål stiller Qwstion i deres katalog. Og deres svar er en blank side….skal man selv udfylde siden? eller er svaret mon, at vi ikke rigtig har noget behov. Vi har ihverttilfælde ikke så store materielle behov, som vi nogen gange bilder os selv ind.

Jeg gav migselv (og familien) en udfordring. Da vi skulle på ferie. Jeg bestilte KUN håndbagage, fordi jeg mener ikke, at vi behøver slæbe det halve af vores garderobe og toiletskab med på ferie. Jeg skulle først 2 dage på business tur til Frankfurt, og videre derfra til Marokko i 8 dage. D.v.s. at jeg skulle pakke til både business og pleasure i min roll pack…og vi snakker altså minus grader i Frankfurt og 25 grader i Marokko. Men som I kan se på billedet herunder, så kan en god uldfrakke, en let jakke/cardigan og strømpebukser under nederdelen holde én varm i Frankfurt, og når man ankommer til Marokko ryger frakken og strømpebukserne af, og så er basisgarderoben faktisk iorden. Det kan faktisk sagtens lade sig gøre at være velklædt i 10 dage, hvis man pakker fornuftigt. Men det er en anden snak, som jeg senere vil lægge tips op til. Men det gjorde mig opmærksom på hvor MEGET, der faktisk kan være i roll pack. Og hvor behageligt det faktisk er at rejse med en rygsæk istedet for en rullekuffert…

Me arriving at Frankfurt Hauptbahnhof, with my roll pack packed for 10 days of business and pleasure.

Me arriving at Frankfurt Hauptbahnhof, with my roll pack packed for 10 days of business and pleasure..

Multifunktionel taske.

Hvis der er noget vi herhjemme rigtig godt kan lide, så er det godt design med stor funktionalitet. Begge bliver opfyldt med roll pack plus at det er lavet i et 100 % bæredygtigt materiale. Det er jo hele 3 ting…kinderæg for voksne….;-)

Tasken har aftagelig strop/håndtag over de to rygstropper, hvis man tager den af og sætter den fast i siderne istedet, kommer den til at fungerer som skulderrem. Alt efter hvordan du ruller toppen op eller ned kan tasken blive mere eller mindre rummelig. Så den både kan fungere som rejsetaske, skuldertaske eller rygsæk. Du kan rulle den øverste læderkant ned, eller som på billedet nedenunder folde den i toppen som luknning. Princippet kan lidt sammenlignes med den gammeldags sømandstaske, hvis I kan se den for jer…

Læs også historien om et fair fashion projekt carcel-new-danish-design

The handle can be detacted and attached to each of the sides and then function as a shoulderstrap.

The handle can be detached and attached to each of the sides and then function as a shoulder strap.

Velovervejet design.

Qwstion blev startet i 2008 i Zürich, Schweiz af Sebastian Kruit, industrial designers Christian Kaegi and Fabrice Aeberhard, graphic designer Matthias Graf and Hannes Schoenegger. De designer tasker og en enkelt all-weather coat…Funktionalitet, udvikling, design og bæredygtighed er det de konstant forsøger at forbedre, og deraf startede udviklingen af bananatex.

LÆS meget mere om bananatex her.

the baf arriving at our distination in Morocco.

the bag arriving at our distination in Morocco. It’s the perfect match !

Fokus på alle aspekter, der kan mindske CO2 fodaftrykket.

De har udviklet materialet sammen med deres samarbejdspartner i Taiwan. Det har taget 3 år at nå frem til et materiale, der har styrke så du kan fylde 100 kg. cement i tasken. Tasken er 100 % bio nedbrydelig. Overvejelserne har også inkluderet hvordan, man kan designe en taske der anvender så få dele som muligt, og uden spild når mønsterdelene klippes op. Derfor vil man bemærke (hvis man er lidt nørdet, som jeg ;-)) at de kun har 30 dele til at producerer roll pack, hvor man ofte bruger omkring 100 dele til en taske. Men ikke nok med de færre dele, de lægges også op på materialet så tæt, at der kun er 1 % spild. Hvilket ellers kan være noget af det tekstil industrien har store problemer med.

I used the hip punch every day like this...It gave me possiblity to "look" with my hands, and still have all my necessities by my fingertips.

I used the hip punch every day like this…It gave me possiblity to “look” with my hands, and still have all my necessities by my fingertips.

FACT : Taskerne er uden plastik overhovedet. Der bliver solgt 1 million plastik flasker hvert minut, og kun 9 % af alt det plastik der bliver produceret bliver genanvendt.

Se videoen fra banantræ til taske.

 

Smut forbi Qwstion butikken i Istedgade, København og se og føl taskerne. Butikken er super inspirerende med skiftende udstillinger fra andre bæredygtige design brands.
Flere facts: Roll pack og hip punch findes i den off-white (den naturlige farve på bananfibrene) og sort. Roll pack koster 2.300 d.kr. og hip punch koster 550 kr.

Følg Peekaboodesign her 

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY - origami birds in sustaniable paper.