LastSwab - en bæredygtig "vatpind"

Zig-zag knitwear – en begynderstrik med video guide

Missoni – go home.

Så kan Missoni godt pakke sammen, jeg har lavet min egen zig-zag strik…og det kan du også…for i min totale begejstring over at kunne dette selv, har jeg også lavet en video. Her viser jeg lige fra starten, hvordan du slår maskerne op og til hvordan du strikker mønsteret….det er nemlig ikke svært. Så er du ny-begynder er dette et projekt, du sagtens kan kaste dig ud i.

The knitted sweater with 3/4 length sleeves.

The knitted sweater with 3/4 length sleeves.

Men det er jo dyrere at strikke selv, end at købe færdig strik.

Det kan jeg faktisk også godt finde på at tænke, men så har jeg fundet nogle steder, hvor jeg finder billigt garn….hmmmm….skal jeg mon røbe dem…jo, jeg køber faktisk rigtig meget i genbrugsbutikker, på loppemarkeder, på dba og når der er udsalg i garnbutikkerne. Så jeg har et mindre lager i kælderen, og kan derfor ofte mønstre garn til lidt af hvert. Og det bedste af det hele er, at når det ikke har kostet en formue, så er jeg ofte mere tilbøjelig til at kaste sig ud i nogle vildere projekter, som jeg ikke helt ved hvor ender…Som f.eks. med den her zig-zag fætter.

Læs også : Jeg har også tidligere lavet en strik af restegarn, den kan du se her sustainable-knitwear-left-over-yarns-turned-into-a-colourful-cardigan

My new knitted sweater with the zig-zag pattern.

My new knitted sweater with the zig-zag pattern.

Hvad og hvordan gør man så?

Du starter med at finde noget garn, som matcher nogenlunde det jeg her har brugt. Det er noget med samme tykkelse på garn og pinde for at få denne størrelse. Og apropos størrelse. Så er den nok en Medium der er loose fit. På en eller anden måde ender jeg altid med at strikke større end jeg regner med. Og så har jeg noget med ballonærmer….jeg er vild med dem, og derfor har denne også fået dem…dog var meningen, at de skulle være 3/4 længde…de er nok blevet lige 5 cm. for lange. Men det er det med at skuldersømmen nok trækker lidt, når ærmets tyngde kommer på. Jeg vil ihverttilfælde foreslå, at du strikker dem 5 cm. kortere end jeg har gjort….men det har jeg rettet i opskriften.

Og jeg har købt nogle nøgler restegarn og suppleret med noget jeg havde nede i gemmerne…Så sådan en strik har nok ikke kostet meget mere end en hund. 😉 Jeg har lige vejet den, og den vejer 810 gram. så jeg vil nok købe minimum 17 nøgler garn á 50 gram.

chevron stripes knitted sweater

Chevron stripes knitted sweater

Zig-zag strik opskrift

Dette skal du bruge:

3 forskellige farver garn

Jeg har brugt brun og lilla som er i 100% alpakka 50 g = 60 m.

Og den lyse laksefarvede er en 70 % mohair, 20% acryl og 10 % metalic 100 g = 120 m.

Og så har jeg få steder blandet en tynd guldtråd i den brune og lilla.

Pinde nr. 6

Strømpepinde str. 8 mm

Rundpind str. 7 mm og 60 cm. lang

Rundpind str. 9 mm og 80 cm. lang

TIP:

Pindenes tykkelse er helt klart præget af hvad jeg lige havde i gemmerne, så måske du har størrelsen størrere eller mindre så lægger du bare et par masker til eller trækker fra…tænker jeg…sådan ville jeg ihverttilfælde selv gøre.

Check out the video tutorial for how to knit the chevron stripes.

Check out the video tutorial for how to knit the chevron stripes.

Forstykke:
Slå 88 masker op på pinde nr.6 og i lilla baby alpaka. Strik zig-zag mønsteret. Det gør du sådan: Se video hvordan man gør. Strik striber som du selv syntes, og kom lidt glimmer garn ind hvor du syntes. Her er der ”fri leg” og du freestyler, som dit indre design hjerte tillader…

Når stykket måler 54 cm fra nederste spids lukker du de midterste 10 masker, så der er 39 masker tilbage på hver side.
Sæt maskerne på højre side på en maskeholder. Eller lad dem sidde på pinden uden at strikke dem med. Så du kun strikker den ene side op til skuldersømmen.
Tag 2 masker ind på de  næste 3 vrangpinde inde ved halsudskæringen/ midten. Til der er 36 masker tilbage. Strik nu til stykket måler 65 cm fra nederste spids til skulderen.
Hvorefter du lukker af. Herefter gør du det samme på højre side.

*Se på bagstykket hvordan du laver en lige skulder kant.
Bagstykke:
Gør som på forstykket, dog strikker du til stykket er 57 cm. Herefter gør du, som på forstykket med indtagninger og strikker til det er 65 cm. langt. Husk at lave striberne ens med dit forstykke. Nu sidder du med for- og bagstykke der har en zig-zag skulderkant. Det går ikke i forhold til at lave en pæn skuldersøm. *Så du skal tage dine pinde nr. 6 og nede i hver spids samle 3 masker op og strikke dem på retsiden, vend rundt og strik dem på vrangsiden med vrangmasker. Forøg maskeantallet ved at tage en maske op i hver ende af hver strikket pind. På den måde lukker du også hullet. Når du har strikket så alle maskerne i enderne af V’et er hentet op på din pind, vil dit hul være lukket, og så skal du lukke af. Nu skulle du gerne have en lige kant. Der er 1,5 V’er på hver skulder.

The closing of the "V" by the shoulder line.

The closing of the “V” by the shoulder line.

Ærmer:
Slå 48 masker op på strømpepinde nr. 8. Dvs. du har 12 masker på hver pind.
Strik 1:1 rib lav striber af dine 3 farver som du har lyst. Men selve ribben skal være 8 cm. bred og så strikker du en sidste omgang med rib, hvor du på hver pind tager 2 masker ud. En maske ud på hver pind. Gør det på den anden sidste maske på hver pind. Når du har 20 masker på hver pind skal du strikke dine masker over på en rundpind nr. 9 der er 80 cm. Og herefter strikker du glatstrik til dit ærme har en total længde på 35 cm.

Og du laver bare helt almindelige striber, som du har lyst til på ærmerne.

Halsribben:
Sy skuldersømmene sammen. Saml herefter 44 masker op hele vejen rundt og strik 1:1 rib. På dine strømpepinde nr. 8. Lav striber som du ønsker og luk af, når den er 4 cm. bred.

Here you can see the neckline with the 1:1 rib.

Here you can see the neckline with the 1:1 rib.

Montering:

Start med at hæfte alle dine garnender fra stribeskift.

Nu skal du have syet strikken sammen. Start ned at sy 34 cm. sammen fra bundkanten og op langs sidesømmen i hver side. Sørg for at du ender ved den samme strib i hver side. (strik kan så nemt strække sig og derfor ende lidt forskelligt).

Herefter skal du have ærmerne syet i. Du syr dem i ret mod ret. Og sørg for at sætte nåle i, så du igen ikke får strukket strikken, så du ender med rynk til sidst.

LÆS OGSÅ:

Jeg har også lavet en andet skøn sweater, som alle kan lave…også for begyndere kreativ-perle-strik-for-begyndere

close up of the zig zag pattern

close up of the zig zag pattern

Følg Peekaboodesign her

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

LastSwab - en bæredygtig "vatpind"