10 skarpe til….en fighter

10 skarpe til….den skarpt skårne papirkunstner Vicki Zoé.

Hun klipper motiver med drømme og saks….papirsilhuetter af den fineste slags….

Måske du bedst kender papirklip, som noget man laver til påske i form af et gækkebrev, men Vicki Zoé har taget det skridtet videre….eller faktisk milevidt videre….Hun har gjort det til en sand kunstform. Hun udtrykker sig poetisk og levende gennem hullerne, hun sirligt skærer i det nøje udvalgte papir hun bruger. Når hun sætter det i ramme bruger hun 2 lag glas, så papiret kan komme lidt på afstand af baggrunden, hvilket skaber skygger alt efter, hvor beskueren står i forhold til billedet og hvordan lyset falder derpå. Der er tænkt over hver en detalje i billedet.

Læs også om kunstneren Vibeke Lerfeldt Bjerker her i-seng-med-kunsten

Vicki Zoé with her artwork "faces of nobody I know". Photo by Anitta Berhrendt.

Vicki Zoé with her artwork “faces of nobody I know”. Photo by Anitta Berhrendt.

Fra skind til papir.

Mit første møde med Vicki ligger mange år tilbage, hvor jeg havde mit tøjmærke Peekaboo denmark. Vicki lavede dengang de fineste smykker skåret i skind. Dengang, ligesom nu, var det fint og sirligt skåret, men i et andet materiale. Vi solgte hver vores design i et lille design fællesskab i en periode. Der er siden gået mange år og vi  har ikke haft så megen kontakt, men en dag på Formland (interiørmesse) møder jeg hende igen og hun er begyndt at lave de fineste papirklip. Dengang var de laserskåret og lidt anderledes end de unikke klip hun laver i dag. Eller det vil sige, fordi de blev laserskåret kunne hun lave flere ens, men den første kræver det samme store arbejde, som hendes unika værker gør.

A sneak peak into the studio of paperartist Vicki Zoé.

A sneak peak into the studio of paperartist Vicki Zoé. Photo by Vicki Zoé.

Nye tider – nye teknikker.

Vicki besluttede for lidt mere end et år siden, at koncentrerer sig om hendes unika kunst. Så i dag arbejder hun fra hendes atelier og showroom på Vesterbro, hvor man kan komme forbi og se hendes værker. I øjeblikket er Vicki Zoé også aktuel med en udstilling hos WISSENBERS kunstforening. Her forklarer hun om værket FOSSIL ”Smukke, organiske FOSSIL, afspejler på mange måder mit eget liv. Men de fleste mennesker kan genkende deres eget liv i fortællingen. Vi gennemgår alle forskellige kapitler i vores livstid. Vi starter ét sted i livet og bevæger os igennem forskellige faser og udfordringer. Hver handling vi gør, ligesom hvert snit taget med kniven, påvirker det næste. Nogen gange knækker det. Papiret. Så vel som Livet. Jeg fjerner mere og mere, til kun essensen er tilbage. Det der holder det hele sammen, det der giver perspektiv. Det der gør det smukt.”

A pink artwork in the series of FOSSIL by Vicki Zoé.

A pink artwork in the series of FOSSIL by Vicki Zoé. Photo by Vicki Zoé.

Michelin restauranters vægge prydes med papirklip.

Jeg syntes det er SÅ smukt…og det er jeg ikke ene om. For senest har restauranten Angelika, som er en lillesøster restaurant til Geranium købt nogle af hendes værker til deres vægge. Men de er ikke de første indenfor restaurationsbranchen der har fået øjnene op for hendes naturinspirerede værker. Restauranten The Alchemist har i samarbejde med Vicki Zoé lavet et helt rum (kaldet The butterfly room), hvor 2000 af hendes sommerfugle pryder en væg. Til dem har hun også designet et helt fantastisk pop-up menu kort. Tidligere har hendes smukke klippede mobiler hængt i fashion afdelingen hos Macy’s i New York.

The butterfly room at restaurant the alchemist in Copenhagen.

The butterfly room at restaurant the alchemist in Copenhagen. The wall is covered with 2000 paper butterflies.

A close-up of the butterflies designed and cut by paper artist Vicki Zoé for the butterfly room at restaurant the alchemist in Copenhagen.

A close-up of the butterflies designed and cut by paper artist Vicki Zoé for the butterfly room at restaurant the alchemist in Copenhagen.

10 skarpe til Vicki Zoé

Hvad hedder du, hvor er du vokset op og hvor gammel er i dag?

Jeg hedder Vicki Zoé, jeg er vokset op I København på Østerbro. Jeg er 48 år gammel.

Vicki at her studio when I visited her to hear about her newest work.

Vicki at her studio when I visited her to hear about her newest work.

Hvilken virksomhed er du stifter af?

VICKI ZOÉ ( Dansk Design og Papirkunst)

Hvad fik dig i gang ?

Jeg fik mulighed for at blive selvstændig igen, efter den virksomhed jeg arbejde for, gik konkurs. Jeg ville gerne arbejde med hænder i et materiale jeg selv kunne bearbejde. Papir er fantastisk. Fragilt og alligevel rummer det så mange muligheder.

Hvad driver dig i dit engagement?

Fordybelse. At sidde og arbejde med mange små detaljer, kræver tålmod og tid. Det er meditativt for mig.

The delicate work where each hole in the paper is handcut by Vicki Zoé.

The delicate work of the paperart, where each hole in the paper is handcut by Vicki Zoé.

Har du en uddannelse og hvilken?

Jeg er uddannet Produkt designer fra KADK (Danmarks Designskole)

Hvis du skulle give ėt godt råd til andre kvinder der ønske at starte deres egen virksomhed, hvad ville det så være?

Du skal være drevet af passion. Være indstillet på at have mange bolde i luften og ikke alle opgaver er lige spændende.

Vicki immersed in her work.

Vicki immersed in her work.

Hvem har inspireret dig til at blive selvstændig ?

Jeg ved ikke om jeg kan sige at én anden kvinde som har inspireret mig. Nok nærmere flere. Da jeg blev selvstændig første gang for 20 år siden, var det som smykkedesigner. Dengang jeg var fuld af beundring for den måde Vibe Harslöf arbejdede på og hendes formsprog. Jeg var også vild med Camilla Prasch og Mette Saabye. Da jeg startede som papirkunstner kiggede jeg meget på Charles Clary, som særligt dengang fascinerede mig med hans farve univers og og et lag på lag udtryk.. Jeg er også vild med Pippa Dyrlaga, under aliaset; bearfollowscat. Hendes teknik og detaljeringsgrad er helt vild.

Hvis du skal pege på én ting, som er lykkedes rigtig godt for dig i din virksomhed, hvad er det så?

Det må være det at jeg endelig efter 5 år, lytter til mig selv og min intuition. Jeg er fokuseret og målrettet ifht det jeg selv syns er essentielt. Jeg skal ikke være som nogen andre. Jeg kan være som MIG. Jeg må godt stikke ud. Det er godt at være unik inden for et område. Og det føler jeg mig. Jeg behøver ikke følge en særlig virksomheds guideline som slet ikke passer til mig….

Hvis du kunne invitere én kvinde til middag, hvem skulle det så være og hvad ville du tale med vedkommende om under middagen?

Jeg tror en middag med LADY GAGA kunne være spændende. En målrettet, talentfuld kvinde som har kæmpet mange kampe… også med sig selv og lige som mig er udfordret med Fibromyalgi.

Hvad giver dig størst glæde i livet?

Min familie.

Får du lyst til at læse om andre designere der arbejder med design, fordi de ikke kan lade være, så læs med her design-gaver-med-omtanke-klejnogstrup

A glimpse into the studio of Vicki Zoé in centrale Copenhagen.

A glimpse into the studio of Vicki Zoé in centrale Copenhagen.

Facts om

ATELIER & SHOWROOM SKYDEBANEGADE 31 1709 KBH V

Åbningstider; Onsdag og Torsdag 12-17.30

www.vickizoe.dk IG vickizoe_thepaperartist

Følg Peekaboodesign her
Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 skarpe til….en fighter