10 skarpe til...en af de mest finurlige og farverige blogger(inder) jeg kender- Trines blend

10 skarpe til…nutidens hotteste pottemagerske Kristina Vildersbøll

The Danish ceramist Kristina Vildersbøll.

The Danish ceramist Kristina Vildersbøll. Photo Christina Birch.

Keramik hitter, som aldrig før.

Jeg er ret vild med keramik, og jeg syntes virkelig der er mange rigtig dygtige keramikere herhjemme. Men der er én, som jeg virkelig virkelig godt kan lide, og det er Kristina Vildersbøll. Og ja, jeg har nævnt hende flere gange her på bloggen, fordi jeg er stor-fan af hendes super æstetiske værker. Og når jeg skriver værker, så er det ikke fordi Kristina laver sådan unika ting, men derimod har hun udviklet/designet et minimalistisk stel, der består af tallerkner, fade, skåle, kopper og kander. Men hun skal med i denne serie, da jeg først og fremmest – er imponeret over hendes evner som formgiver. Men derudover, er det imponerende, hvordan hun i en skov af nye keramikere, der popper op hele tiden i disse år, har Kristina Vildersbøll alligevel formået med hendes helst egen unikke stil, at slå hendes navn og særegen formsprog fast.

LÆS om mit første møde med Kristina Vildersbøll på Formland for 2 år siden her. eller da jeg lavede en antropologisk analyse af hvem der drikker af hvilken kop….hvem tror du, der drikker af Kristina’s kopper ? Se hvem jeg tipper hendes målgruppe er her.

The plates called assiette from the danish caramist Vildersboll. Photo Christina Birch

The plates called assiette from the danish caramist Vildersboll. Photo Christina Birch

Minimalisme og vedholdenhed.

Jeg har nu mødt Kristina ved flere lejligheder og jeg bliver bare mere og mere vild med hendes stil. Det er SÅ smukt og enkelt. Også da det peakede med den meget 70’er inspirerede keramik, med grovere former og mørkere løbende glasurer, holdt hun fast i hendes meget mere forfinede form og glasering. Dermed ikke sagt at hendes glasur er ens hver gang, for det er de faktisk aldrig. Og alt kommer igennem hendes hænder rigtig mange gange før det lander på hylderne, enten hos hende selv eller hos nogle af hendes forhandlere. Kristina sælger både fra hendes webshop, værkstedet, har forhandlere rundt om i landet og fra en butik, hun har sammen med nogle andre designere, den hedder designkollektivet og ligger i Jægersborggade i København.

The bowls called assiette comes in sizes from very small for breakfast and to bigger for serving dinner. Photo by Christina Birch.

The bowls called assiette comes in sizes from very small for breakfast and to bigger for serving dinner. Photo by Christina Birch.

Nordisk design- hvor form og funktion er i højsædet.

Hun støber produkterne i forme, så der ligger rigtig meget arbejde i designet af den første, og at lave formene. Herefter bliver hver enkelt ting støbt, tørret, brændt, slebet, glaseret og brændt igen….og nu er det jeg må undskylde, hvis jeg har glemt én eller to processer. Jeg blev nemlig selv ret overrasket over, hvor mange gange Kristina har en kop gennem hænderne inden den er færdig. Det er en lang proces, men en proces der sikre et næsten ens resultat hver gang. Dette er ret vigtigt da Kristinas ting kan stables, og det kan kun lade sig gøre, hvis hvert enkelt ting passer ind i hinanden. Et præcisionsarbejde der kræver at produkterne er 100% gennemtænkte – og det er Kristina’s smukke kopper Kontur, der er inspireret af bambus stængler, hvilket tydeligt fremgår af formen, når de netop er stablet. Eller tag et kig på de praktiske skåle Sekvens, hvor tallerknerne assiette kan bruges som låg. Jeg syntes det er genialt og rigtig godt tænkt.

Kristina working on a Kontour cup in her workshop. Photo by Christina Birch.

Kristina working on a Kontour cup in her workshop. Photo by Christina Birch.

Tip fra keramikeren selv….

Da jeg en dag var forbi Kristinas værksted fik jeg et tip til hvordan man fjerner ridser i lys glasur forårsaget af metal (bestik, som oftest). Det tænker jeg lige at give videre til jer…du tager simpelthen noget ufortyndet afspændigsmiddel på en svamp og gnider på ridserne, så skulle de forsvinde.

10 skarpe til Kristina Vildersbøll.

Hvad hedder du, hvor er du vokset op og hvor gammel er du i dag?

Jeg hedder Kristina Vildersbøll, er 42 år og er vokset op i Aarhus.

Hvilken virksomhed er du stifter af?

Jeg har stiftet virksomheden Vildersbøll, hvor jeg designer og fremstiller håndlavet keramik

Kristina is constantly developing new exciting colors but always in tune with her cool Nordic style. Photo by Christina Birch.

Kristina is constantly developing new exciting colors but always in tune with her cool Nordic style. Photo by Christina Birch.

Hvad driver dig i dit engagement?

Formgivning! Jeg er vild med når en ting finder sin form og jeg kan kigge på den og sige: Ja, dér er den! Den form skal ikke ændres en millimeter, den hviler i sig selv. Hvis proportionerne er i orden, kan ens blik hvile på et produkt uden at blive træt af at se på det. Når der på dén måde er lagt omhu i formgivningen, får man langtidsholdbare produkter.

This scale vase is very popular for its beautiful colors sprayed on with a dip dye effect. Photo Christina Birch.

This scale vase is very popular for its beautiful colors sprayed on with a dip dye effect. Photo Christina Birch.

Har du en uddannelse og hvilken?

Jeg har en master uddannelse fra Kunstakademiets Designskole i København med speciale indenfor keramik.

Hvad fik dig i gang?

Jeg har altid holdt af at tegne og arbejde med ler. Men jeg var fast besluttet på at jeg skulle være skuespiller. Derfor søgte jeg ind på teaterskolerne fire år i streg. Efter den fjerde gang, besluttede jeg at tage et år, hvor jeg gjorde noget helt andet. Jeg fik mig en atelierplads, gik til tegne- og modelleringsundervisning, tog et grundforløb på Pottemagerskolen og besluttede at jeg ville søge ind på Designskolens keramiklinje – bare for at prøve det. Og så kom jeg ind i første hug. Jeg blev meget glad for studiet og kunne med lethed overføre interessen for at skabe en figur på scenen til at formgive en figur på drejeskiven.

Another example of the scale vase and the sekvens special bowls. Photo Christina Birch.

Another example of the scale vase and the sekvens special bowls. Photo Christina Birch.

Hvis du skulle give ėt godt råd til andre kvinder der ønske at starte deres egen virksomhed, hvad ville det så være?

Jeg er ikke uddannet til at drive en virksomhed, men til at skabe produkter – mit eget motto er ”bare bliv ved”, så hvis jeg, ud fra det, skal give et råd er det nok: Hav en stor portion udholdenhed, og så bare bliv ved, hvis det er noget du brænder for.

Hvem har inspireret dig til at blive selvstændig?

Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg skulle være selvstændig, men da jeg efter endt uddannelse fik arbejde hos keramiker Ditte Fischer, lærte jeg en masse om produktion af keramik og den letteste måde at prøve nogle ting af på blev så pludselig, at begynde at producer selv. På den måde fik mine egne ting langsomt mere plads og jeg blev selvstændig.

Hvis du skal pege på én ting, som er lykkedes rigtig godt for dig i din virksomhed, hvad er det så?

Jeg har skabt nogle formmæssigt meget stærke produkter, der hviler på nogle helt grundlæggende former, som mennesket har skabt siden jernalderen, men som på en eller anden måde er evigt gyldige.

Hvis du kunne invitere én kvinde til middag, hvem skulle det så være og hvad ville du tale med vedkommende om under middagen?

Jeg vil gerne tale med en kvinde der har levet og oplevet meget i livet – en kvinde som Bodil Jørgensen har jeg indtryk af har opnået stor livsindsigt gennem de voldsomme situationer hun har stået igennem sit liv. Hende vil jeg gerne tale med om hvordan vi prioriterer i vores liv.

Hvad giver dig størst glæde i livet?

At skabe noget. At se noget blive til – tage form og udvikle sig. Det gælder i mange aspekter af mit liv, både i det store og i det små. Mine børn er jo det største skaberprojekt jeg kommer til at opleve og derudover findes den samme glæde i mit arbejde med keramikken. Men jeg finder også glæden ved at bygge et skab eller binde en blomsterbuket og så elsker jeg at iagttage mit største idol – Naturen! Naturen kan om noget det dér med at skabe, og den gør det igen og igen.

Love this mixing of colours and products from Vildersboll. Photo by Christina Birch.

Love this mixing of colours and products from Vildersboll. Photo by Christina Birch.

Følg Peekaboo design her

facebook  Instagram  Bloglovin  Pinterest  Linkedin youtube

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 skarpe til...en af de mest finurlige og farverige blogger(inder) jeg kender- Trines blend