DIY- braided and twisted candles

Forbered forårets køkkenhave nu.

The raised bed from Landhave after they have been established in my garden.

The raised bed from Landhave after they have been established in my garden.

Ekstrem make-over af køkkenhaven.

Det er NU du skal igang, hvis du vil nå det inden foråret. Altså at få den helt fantastiske og rustne farve og overflade på dine højbede fra Landhave. Jeg så dem og blev forelsket ved første øjekast. Og da det gik op for mig, hvor lette de er at samle og sætte op, var der ingen tvivl om at det skulle være dem. Jeg elsker når det bliver SÅ let, at jeg sagtens selv kan lave projektet.

Læs også om hvordan du nemt selv kan sætte fliser op i køkkenet.

The garden before and after the transformation

The garden before and after the transformation

Lav en plan.

Jeg gik straks i gang med at skitsere hvordan min drømmekøkkenhave skulle se ud. Først i hånden med idéer til, hvad der skulle være der, og hvor store bedene skulle være. Men for at det blev mere konkret målte jeg det stykke af haven, jeg vil bruge, op. Så tegnede jeg i illustrator, men du kan bruge hvilket som helst tegneprogram. Det der for mig er vigtigst er, at man får de her kasser man kan rykke rundt på, til man har noget man kan lide.

My sketch of the kitchen garden.

My sketch of the kitchen garden.

TIP:

Bor du i et område, hvor der passerer mange dyr som harer og rådyr, så skal din køkkenhave hegnes ind. Og jeg taler af bitter erfaring. De billeder I ser her holdt kun 10 dage. Så troede rådyrene i området, at jeg havde sat fredagsslik ud til dem….og de tog så godt som ALT. Så jeg siger bare, der skal VILDT hegn op og den slags skal være minimum 1,4 -1,8 m. højt.

in the making...I also write an article to a magazine about this process, but I will let you know when it is published.

in the making…I also write an article to a magazine about this process, but I will let you know when it is published.

Du kan også klippe og klistre.

Hvis du ikke er fortrolig med tegneprogrammer, så tag en plantegning og klip dine højbede ud i samme målestoksforhold, som din plantegning. På den måde kan du også let flytte rundt på dem, og danne dig et overblik over, hvor mange bede du har behov for, og hvor mange der kan være der. Husk at lægge plads til gang arealer imellem bedene. Og husk træer og buske du gerne vil bevare. Og så er det hyggeligt med et bord og et par stole, så du har en hvileplads i haven.

In the kitchengarden ther is also room for at space for relaxing with a cup of tea.

In the kitchengarden ther is also room for at space for relaxing with a cup of tea.

Hvor lang tid tager det at sætte dem op?

Når du har fået dine højbede leveret, så skal de samles og placeres på deres blivende plads. Det tog os en eftermiddag at montere højbedene. Så det er virkelig let og hurtigt. Og derefter kommer alt det sjove som at fylde dem med jord, og få plantet alle dine yndlingsplanter. Der skal du også beregne en dags tid….bare det at bære al jorden hen i kasserne tager tid. Jeg valgte at bruge øko muld fra Pindstrup, de laver alle mulige forskellige slags muld. Denne er specielt god som jordforbedring og til køkkenhaven. Derudover er den beregnet til økologisk dyrkning, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Det samme gælder for blandingen til krydderurte bedet. Men læs meget mere på deres website, eller spørg dig til råds hos din lokale planteskole.

These plants are black italian cabbage and green cabbage from the danish nusery Henning Pedersen and the organic soil is from Pindstrup a

These plants are black italian cabbage and green cabbage from the danish nusery Henning Pedersen and the organic soil is from Pindstrup.

Video der viser forløbet og de skønne planter.

Se også min video om hvordan man gør fra start til slut og alle de skønne planter jeg satte i bedene. Jeg valgte at sætte kål, både fordi det er sent på sæsonen men også fordi at disse fra gartneriet Pedersen er så utrolig smukke. Men kig med i videoen og se om ikke også du bliver draget af dem.

Sådan gør du:

De kommer i sider der har en højde på 25 cm. og vores er 120 cm. lange dvs. at de skal samles på midten i længden.

Der er sådan nogle hooks man klikker ned over hinanden i enderne i en 90 graders vinkel, det er så simpelt. Skal du ikke have vinkel på, så folder du dem bare fra hinanden og de bliver sammen. Landhave viser her hvordan du samler dem.

Når du placerer dem i haven, skal du sørge for at de står i vatter. Så det kan blive nødvendigt at klodse hjørner op eller grave lidt ned, hvis din grund er skrånende.

Vi spændte en snor ud for at have en linje at rette både højde og linjer ind efter. Vi lavede også et krydsmål for at sikre at de stod i 90 graders vinkel.

Making the cross measure ensures that the corners are 90 degrees.

Making the cross measure ensures that the corners are 90 degrees.

Derefter lagde vi nogle små træklodser i nogle af hjørnerne, for at de kom til at have korrekt højde. De vil jo med tiden forgå, så det var en nem og hurtig løsning. Højbedene bliver først stabile, når du fylder dem med jord, så det kan syntes en smule ustabilt, når du står med dem uden mulden i. Men det skal du ikke blive nervøs for.

Here we check that the raised bed is leveled

Here we check that the raised bed is leveled

Når de er samlet og står korrekt, så kan du komme sneglehegnet på kanterne. De glider også lige ind på kanten. Se også her hvordan man gør. Men jeg valgte at bruge en gummihammer til at få dem helt på plads. Dette behøver man ikke, det var bare lidt lettere. Men en vigtig ting du skal huske, er at bruge handsker, da kanterne er ret skarpe, og du let kommer til at skære dig ellers. Og derfor er det også en god idé at købe hjørnebeskyttere til sneglehegnet.

The small raised bed for herbs are essential in a kitchen garden

The small raised bed for herbs are essential in a kitchen garden

Du kan eventuelt allerede nu begynde at samle toiletruller til forårets små nye spirer. Se her hvorfor.

We have planted strawberiies in one of the large raised beds.

We have planted strawberries in one of the large raised beds.

Hyggepladser i haven

Det skal være en fornøjelse at gå i haven, så husk også at have nogle kroge til afslapning, og hvor du kan nyde synet af dit arbejde. Jeg har fundet denne helt igennem skønne hængekøje fra Tropilex. Når først man er kommet derned, er det virkelig svært ved at komme op af den igen ;-). Men det er også vigtigt at huske den slags pauser, så din have bliver det fri-rum vi alle drømmer om. Er du også blevet helt pjattet med det boho look denne hængekøje har, så kan du finde den og andre i det look her.

One of my favorite waste of time....is in this hammock from Tropilex. tropilex

One of my favorite waste of time….is in this hammock from Tropilex. Jeg havde en idé om at blive selvforsynende da vi i sin tid lavede orangeriet. Idag hvor køkkenhaven står klar er jeg mere realistisk,  men man kan altså godt dyrke rigtig meget, og for nu er planen altså mange flere grønsager næste år…

Håber du har fået lyst til at bruge lidt tid på at forberede din køkkenhave til næste års høst.

Jeg har lavet dette indlæg i samarbejde med Landhave der laver højbede og plantekasser af den fineste slags. De kommer både i træ og metal. Du kan få nogen med bund og som her uden bund….de findes sågar med hjul på, så man kan have dem på terrassen. Og så er der til serien Modern også lavet, så du kan forbinde kasserne med en bænk, det er super smart, men kig forbi deres website og lad dig inspirere til en løsning til din have.

Wild carrots get these pretty flowers so not for the carrots but for the flowers I have planted these in the bed with the herbs.

Wild carrots get these pretty flowers, so not for the carrots but for the flowers, I have planted these in the bed with the herbs.

Go follow the development of the beautiful raised beds on instagram here.

Og har du lyst til at blive inspiret til mere gør det selv, så laver jeg alle mulige ting på disse forskellige kanaler, så hop forbi og følg så bliver du løbende opdateret 😉

Følg Peekaboodesign her

facebook  Instagram  Bloglovin  Pinterest  Linkedin youtube 

Details of the boho hammock from Tropilex.

Details of the boho hammock from Tropilex.

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY- braided and twisted candles