Opskrifter med mirabeller…. det er NU du skal plukke dem.

I år er der ekstremt mange mirabeller på træerne…hvorfor ved jeg ikke, men de falder af træerne i hobetal lige nu, så skynd dig ud og pluk og samle. Faktisk er der i denne tid masser af muligheder for at samle en masse bær, frugter og svampe i naturen.

You might need a ladder to reach the fruits.
Jeg vil komme igen med flere opskrifter den kommende tid, da jeg simpelthen ikke kan lade naturens gaver gå til spilde.Den er meget gavmild her i sensommeren.
Det er også brombærtid så gå på rov i skov og hegn. Og lad dig inspirere til denne verdens-letteste-syltetoejs-opskrift

Mirabel – Prunus domestica
Hvad skal du lave med mirabeller ?
Jeg havde lidt svært ved at bestemme mig da jeg egentlig synes de er lidt bøvlede at bruge fordi der er sten i. Så jeg googlede mig frem til en opskrift på marmelade uden at man skal fjerne sten først…..men helt ærligt så blev det jo bare en saft hvis man presser det igennem et klæde, så det holder altså ikke, men…..
TIP :
Har du et metal eller glas sugerør, så skal det i spil nu…. For skal du have stenene ud af en masse mirabeller, så fungere sådan et sugerør perfekt til at skubbe dem ud…Fuldstændig som den du har til æbler, bare i mindre format…For til marmelade og chutney er det altså bedst at fjerne sten inden du koger dem.

Make you own mirabella jam, see recipe here.
Min bedste opskrift på Mirabelle marmelade:
Ingredienser:
1 kg. mirabeller (uden sten)
800 g. sukker
1/2 vaniljestang
4 dl. vand
eventuelt atamon
nogle sylteglas
Sådan gør du:
Start med at skylle dine mirabeller, og fjern stenene.
Kom mirabeller i en gryde med vandet.
Kog dem til mos. hvor lang tid afhænger lidt af hvor modne de er. Du kan mærke når de er bløde.
Når mosen er marmelade agtig, tilsætter du sukker og vaniljestang, lad det småkoge i minimum 10 minutter. Du kan lade det koge lidt længere hvis du føler det er for flydende. jo længere det koger jo mere vand fordamper.
Nu skal du skolde dine glas og hælde marmeladen på og lukke dem tæt.
Du kan, hvis du ikke spiser det hurtigt, komme en lille smule atamon i hvert glas for at forlænge holdbarheden. Ellers skal du bare nyde det inden for længe og stille det i køleskabet.

Breakfast with mirabelle jam.
Sådan laver du Mirabelle Chutney.
Ingredienser:
1 kg. mirabeller ( uden sten)
2 løg (størrelse som en golfbold)
1 chili
1 dl. æbleeddike
2 tsk. knust koriander
1 spsk. olie
smag til med salt
Sådan gør du:
Start med at skylle mirabellerne. Fjern stenene og halver frugterne.
Skær chilien fint ud.
Skær løgene groft ud.
Varm olien op i en gryde og kom løg og chili heri. Lad løgene blive blanke, men ikke brændte.
Kom mirabeller, sukker og eddike i gryden. Kog det hele sammen til mirabellerne er kogt godt ud.
Smag til med salt og knust koriander. Og hvis der skal mere sukker eller eddike kommes det også i nu. Når det smager som du allerbedst kan lide hældes det på skoldede glas og lukkes tæt til.
Denne chutney er perfekt både til asiatisk wok retter eller mors boller i karry.
Håber du har fået lyst til at springe ud og plukke mirabeller….der er i hvert tilfælde nok af dem i øjeblikket.
Og ellers kan du stadig finde brændenælder og der har jeg lavet verdens-bedste-braendenaelde-suppe

Mirabelle chutney with onion and chili. Check out this easy peacy recipe.
No comments yet