Mine 10 favoritter fra Kreative dage

Korkens højborg, Portugal

Rejsen til Portugal er sponsoreret af APCOR, for at udbrede kendskabet til kork og produktionen af materialet.

the cork oak tree after harvest. Seen at a Montado in Potugal close to Lisbon.

The cork oak tree after harvest. Seen at a Montado in Potugal close to Lisbon.

Ved du egentlig hvad kork er ? Vidste du, at kork er et af de mest bæredygtige materialer ? Ved du hvad kork kan ?

Alt dette og meget mere har jeg tænkt mig, at oplyse dig om, så læs med og bliv klogere på kork.

Hvad er kork egentlig?

Først vil jeg fortælle dig lidt om hvordan man dyrker kork, for kork er BARK. Kork er barken på kork egen. Altså en speciel art af egetræ, som kun vokser i Middelhavslandene Spanien, Marrocco, Italien, Frankrig, Tunesien, Algeriet og så selvfølgelig Portugal. For Portugal er det en væsentlig indtægtskilde, og de er førende med knap halvdelen af den samlede produktion af  al kork i verden.

Windmills and corkoak trees surounding the ranch.

Windmills and trees surounding the ranch.

dsc_5186-2Det Vilde Vesten.

Træerne har behov for meget plads, så de kræver store områder. Vi blev kørt til et “MORTADO” en slags kork plantage. Der mest af alt mindede om at ankomme til en slags ranch, hvor der snildt kunne udspille sig en spaghetti western, man manglede bare lige ham med cowboyhatten, en tandstik i mundvigen og pistolbæltet hængende på hoften….han var der ikke. Til gengæld blev vi hentet af en kvindelig skovridder, hun kom i en firehjulstrukken ladvogn, tror jeg nok, biler er ikke min spidskompetence…men den var ret autentisk, ikke for pæn og med plads til en gren eller to på ladet….det havde været sjovere til hest, men skidt pyt.  Vi hoppede ind og kørte ud i plantagen, hvor korktræerne står sammen med eukalyptus træer og en speciel sort af fyrretræer. Det gør de fordi, at hvis man ejer en kork plantage bliver man nødt til at have andre træer/afgrøder eller andet job også, da korkegen vokser meget langsomt, og derfor kun høstes hvert 9 år.

The trees gets a number showing whiich year it has been harvest, and this one was in 2017. So now the farmer knows he has to wait 9 years before havesting this tree again.

The trees gets a number showing which year it has been harvest, and this one was in 2017. So now the farmer knows he has to wait 9 years before havesting this tree again.

Kork-eg

Korkegen er meget langsomt voksende og derfor kan kun høstes hvert 9. år. (måske hvis du er heldig, og det har vokset rigtig godt, kan du få tilladelse til at høste igen efter 7 år, men det kræver at barken har vokset sig rigtig tyk). Træerne har deres storhedstid, når de er omkring 40 – 60 år, men de bliver flere hundrede år gamle, og du kan høste fra dem til de dør. Bliver du træt af dit eller dine træer, må du ikke fælde dem, selv ikke hvis de er syge eller halvdøde, det kan du blive straffet for….(altså det er nok ikke en tur i galgen, men tæt på) fordi korkegen er så vigtig en indtægtskilde for landet, og fordi det tager så lang tid at dyrke træerne, er der lov der beskytter mod, at man fælder træer. Så der skal søges tilladelse, hvis du har et sygt træ og ønsker at fælde det.

the older corkoak in front of the ranch/ montado.

the older corkoak in front of the ranch/ montado.

Hvornår kan du høste kork

Korken er jo barken og den skal høstes i de tørre måneder, hvor den selv slipper træet. Derfor er juni og juli, de bedste måneder at høste kork. Her går to mand på hvert træ, altid én erfaren høster, og en der er under oplæring (det er man i 2-3 år). Du må tidligst begynde at høste kork, når dit træ er 25 år, eller det har nået et mål på minimum 70 cm i diameter. Første gang du høster, kan du kun skære bark af stammen 80 cm. op. Næste gang du høster fra samme træ kan du gå lidt højere dvs. at kan høste ca. 1 meter og sådan fortsætter det med at blive højere og højere i takt med træet også bliver højere og højere. Høsten foregår ved håndkraft og kræver en god fysik. De skærer med en special kniv barken af, hvorefter den bliver sendt til fabrikkerne, der bruger den bedste og kraftigste kork til vinpropper og derefter bliver korken granuleret og brugt til ALT mulig andet, som jeg vil fortælle dig om i mit næste kork indlæg imorgen.

The raw cork before it has been through production and ends up as cool interior styles.

The raw cork before it has been through production and ends up as cool interior styles.

Det var dagens "update" herfra, håber det gav dig ny inspiration, viden eller bare et smil på læben....Så er jeg glad !, Husk at du kan følge mig på Facebook, bloglovin', Pinterest, Instagram og LinkedIn...så bliver du løbende opdateret. og hov...jeg har da også lavet en youtube kanal med små DIY videoer... Jeg bliver SÅ glad hvis du følger med på rejsen... Venligste hilsner Lene Nissen / Peekaboo design

No comments yet

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine 10 favoritter fra Kreative dage